23948sdkhjf

Nationalmuseum samlar in mode

Påbörjar modesamling med plagg skapade från år 2000 och framåt.

Insamlingen är en del i uppdraget som Nationalmuseum har att ansvara för form och design.

Nationalmuseum ska lyfta in plagg som har hög konstnärlig verkshöjd och är kreerade från år 2000 och framåt av en designer eller företag verksamt i Sverige.

Samlingen har påbörjats med donationer av en klänning, Arty Farty, signerad Martin Bergström och donerad av designern själv. Därtill har fem klänningar som Pär Engsheden designat till Sara Danius donerats.

Det är fyra Nobelklänningar, samt en svart sammetsklänning, som Sara och Leo Danius tillsammans med Barbro Osher foundation har donerat till museet. Klänningarna bars av Sara Danius, när hon verkade som ständig sekreterare, vid nobelfestligheterna 2015 till 2018.

- Nationalmuseums ansvar är att bevaka form och design och vi ser att mode har blivit en viktig och självklar del av detta område. Därför tar vi nu in modeplagg som förändrar uppfattningen av vad design egentligen är i samlingarna. Det är inte första gången som Nationalmuseum utvidgar samlingsområdena, på 1960-talet började museet aktivt att samla industridesign och 2002 fotografi, säger Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum.

Samlingen ska bygga på donationer, av plagg eller pengar, då Nationalmuseum saknar statliga medel för förvärv och därmed räknar museet att modesamlingen kommer att behöva växa i sin egen takt och beroende på vad som finns möjlighet att ta in.

Martin Bergströms kreation är redan utställd i  museets Designmagasinet och visas fram till 19 januari. Pär Engsheden burna av Sara Danius klänningar ska visas i en utställning på museet från den 26 mars nästa år.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095