23948sdkhjf

Pressad lönsamhet i modehandeln

2019 ser ut att bli ett år präglat av konkurser, rekonstruktioner, pressade marginaler och höjda importpriser. Dock skönjer Svensk Handel ljuset i tunneln för vissa modeaktörer.

Att modehandeln haft ett omtumlanade år med vikande försäljningssiffror i fysiska butiker, konkurser, rekonstruktioner och växande e-handel har nog inte undgått någon.

Det konstaterar också Svensk Handel som i pressmeddelande menar att modehandeln haft ett trögt år med ihärdiga minussiffror i både kläd- och skohandeln.

Bland annat har låg kronkurs pressat modehandelns priser och marginaler negativt och bidragit till imoportpriserna stigit samtidigt som priserna mot konsument pressats ned och minskade med 0,7 procent, enligt Svensk Handel.

Under perioden januari till augusti steg importpriserna för kläder och skor med 5,7 procent samtidigt som konsumentpriserna sjönk med 1,1 procent.

- Den fördjupade internationella konkurrensen innebär att priserna sätts globalt medan kostnaderna för hyror och arbetskraft fortsatt sätts på den svenska inhemska marknaden. Minskade konsumentpriser samtidigt som importpriserna går upp är ett tecken på den stenhårda konkurrensen och att företagen inte kan kompensera sig för de stigande importpriserna, vilket pressar lönsamheten, säger Johan Davidson, chefekonom på Svensk Handel.

Men trots det tuffa läget menar Svensk Handel att det finns ljusglimtar bland annat med en växande modehandel på nätet och branschorganisationen menar att tillväxten för kläder och skor på nätet är fortsatt stark; inte minst för skohandeln som fortfarande kan sko sig på en pågående sneakertrend.

Men där digitaliseringen öppnar möjligheter till nya varuflöden och affärer i Sverige och utomlands hämmas aktörerna av ”en trögrörlighet som hänger samman med långa hyreskontrakt, dyra investeringar och anställningar".

- Det ser ut att bli fortsatt tufft 2019, men de som varit tidigt ute med sin omställning borde kunna skönja ljuset i tunneln, säger Maria Sandow, kanslichef Svensk Handel Stil.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109