23948sdkhjf

Modeinköp till Röhsska museet

Väska och sjal från Van Deurs till samlingarna. Föremålen sätter fingret på återbruk och cirkulära produktionsmetoder.

Röhsska museet i Göteborg har har köpt in väskan Faux samt en plisserad sjal från modemärket Van Deurs, grundat av Susanne Beskow, till sina samlingar.

Sedan 2009 samarbetar designern Susanne Beskow med Myrorna och de inköpta föremålen är del av resultatet av ett återbruksprojekt med plissé och upcycling av vintagesjalar.

Väskan Faux är inspirerad av folkdräktens kjolsäck, återbrukad och upcyclad av en piratkopierad sjal märkt Hermés handplockad hos Myrorna. Även den plisserade sjalen är exempel på hur upcycling räddar textilier från att bli sopor genom att tillföra designkvalitet och hantverk genom tvättat, omkomponering och plissering.

– Faux får representera modebranschen som lockelse och bländverk som bidrar till en överproduktion och överkonsumtion av mode och kopiering av varumärken. Men också en kommentar till hur man kan återanvända även slängda textilier till åtråvärda produkter. Jag är stolt och glad över att Röhsska har valt att köpa in ett exempel på hur mode kan vara hållbart och härligt, säger Susanne Beskow, designer och grundare, Van Deurs.

Föremålen är inköpta med medel ur Röhsska museets donerade inköpsfonder. Sedan tidigare har museet också en svart plisserad väska i ull av märket van Deurs i samlingen, förvärvad 2006. Varje år samlar museet in cirka 50 nya föremål, inköp och gåvor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109