23948sdkhjf

Puma tar ett rejält miljösprång

Globala sportmärket Puma samarbetar med First Mile. Två miljoner PET-flaskor har blivit en helt ny sportkollektion för idrottare över hela världen.

– First Mile är ett nätverk som ska stärka så kallade mikroekonomier, det vill säga, småföretagande i Taiwan, Honduras och Haiti, berättar Rutger Hagstad, marknadschef för Puma Nordic.

Förutom att skapa sportkläder från insamlade PET-flaskor medverkar Puma till att skapa hållbara jobb och minska föroreningarna i havet. Bara under 2020 har Puma tillsammans med First Mile samlat in över 40 ton plastavfall från deponier och hav, varav nära två miljoner PET-flaskor.

– Samarbetet med First Mile är en del av Pumas åtagande att minska vår miljöpåverkan och uppfylla vår kod att vara "Forever Better", påpekar Rutger Hagstad och fortsätter:

– Vi hoppas att de som köper den här kollektionen gjort av hållbart material känner att de gör en god insats för miljön. Vi vill ta vårt ansvar för miljön och de andra målen i vår ”10FOR20”-satsning, alltså tio konkreta mål under 2020. First Mile är ett exempel på hur dessa mål också visas i produkter och för våra konsumenter.

Rutger Hagstad betonar att kollektionen för Puma och First Mile inte enbart är sportstyle/street utan även för performance med funktionella plagg.

– Vi önskar att våra konsumenter och kunder ser att vi inte bara talar om hållbara mål och PR-stories utan att vi menar allvar. Vi vill visa att morgondagens produkter kan påverka miljön på ett bättre sätt jämfört med idag.

Puma har en lång känd tradition inom friidrottsvärlden. Här finns samarbeten och sponsring av kända idrottsstjärnor som Tommie Smith, Linford Christie, Heike Drechlser, Colin Jackson, Merlene Ottey, Wilson Kipketer och inte minst Usain Bolt i modern tid. I dag samarbetar Puma med flertalet friidrottsförbund som exempelvis Jamaica, Norge, Kuba och Schweiz.

– Vi är särskilt stolta över dagens samarbete med några av världens främst atleter med vår egen världsrekordhållare, stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis, och norske Karsten Warholm, världsmästare i Doha 2019 på 400 meter häck, i spetsen. Svenske höjdhopparen Erika Kinsey finns också med i gruppen. Att både Erika och Mondo är en del av den första Puma- och First Mile-kollektionen är en extra bonus för oss. 

Stavhoppsstjärnan Armand ”Mondo” Duplantis i First Mile-kollektionen. Foto: Puma

Nu vet vi också att 2020 inte blir något OS-år. På grund av den globala coronapandemin flyttas olympiska spelen i Japan till 2021.

– Den planerade Puma- och First Mile-kollektionen för AW20 kommer att lanseras som planerat, betonar Rutger Hagstad.

Det kommer också en ny kollektion  till SS21.

– Den specifika OS-kollektionen för våra förbund och atleter kommer med största sannolikhet inte att lanseras. Förhoppningsvis kommer vi att få lov att visa upp OS- kollektionen nästa år. Den är för bra för att glömmas bort!

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079