23948sdkhjf

Ja till budet på Kappahl

Budkommittén enig: Mellby Gårds erbjudande är skäligt.

Storägaren Mellby Gård la i slutet av juli ett bud på Kappahl. Nu har den oberoende budkommittén i styrelsen för Kappahl uttalat sig via ett pressmeddelande – och svaret är positivt. Kommittén rekommenderar enhälligt aktieägarna i Kappahl att acceptera Mellby Gårds offentliga erbjudande.

Det var den 29 juli som Mellby Gård, som kontrolleras av finansmannen Rune Andersson med familj, offentliggjorde ett bud på klädkedjan Kappahl om 20 kronor per aktie. Budet värderar hela Kappahl till drygt 1,5 miljarder kronor. 

Enligt investeringsbolagets vd Johan Andersson hade tankar då funnits sedan en tid tillbaka på att köpa ut Kappahl från börsen. Utköpsförsöket motiveras med att Kappahl skulle må bra av att slippa "kvartalshetsen" och att Mellby Gård, som äger bland annat Flash och Dea Axelssons ser samordningsmöjligheter.

Budkommittén menar att värderingen av Kappahl är låg i ett historiskt perspektiv men ser även att värderingen reflekterar att osäkerheten kring branschens utveckling är stor. Dessutom har bolagets försäljnings- och resultatutveckling varit svag under en längre tid. Kommittén menar att det finns potential för en resultatförbättring men konstaterar att i ett längre perspektiv kvarstår utmaningarna.

Sammantaget bedömer kommittén att den potentiella uppsida som finns i aktiekursen i och med bolagets förändringsarbete inte väger upp de risker som finns i genomförandet i förhållande till erbjudandet och den premie som det innebär. Att revisionsfirman EY bedömt budpriset som skäligt bidrar också till kommittens slutsats att erbjudandet från Mellby gård är skäligt. 

Acceptperioden för erbjudandet löper från och med den 23 augusti 2019 till och med den 20 september 2019, med förbehåll för eventuella förlängningar. Erbjudandets fullföljande är villkorat bland annat av att erbjudandet accepteras i sådan utsträckning att Mellby Gård blir ägare till aktier som representerar mer än 90 procent av det totala antalet utestående aktier i Kappahl.

Styrelseledamöterna i KappAhl, Anders Bülow och Thomas Gustafsson, har en intressekonflikt i egenskap av styrelseledamöter i Mellby Gård samt Thomas Gustafssons position som vice vd i Mellby Gård, och har därför inte deltagit i kommitténs handläggning. Den oberoende budkommittén i KappAhl består av övriga styrelseledamöter: Pia Rudengren, Susanne Holmberg, Kicki Olivensjö, Göran Bille, Cecilia Kocken, Marie-Louise Jansson Bring, Johanna Bergqvist samt suppleanten Carita Lundqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08