23948sdkhjf

Lovprisade hållbarhetsess

Bite Studios, Atacac, Nudie jeans och Re:newcell förärades på onsdagen hållbarhetspriset Encouragement for Action

Under onsdagen delade Stockholm Fashion District för andra året ut priser till några av modebranschens föregångare inom hållbarhet.

I år hade såväl bransch som privatpersoner möjlighet att nominera och fyra vinnare utsågs, däribland Bite Studio för Value-bearing sustainability – eller mer begripligt; ett företag eller en produkt som genom att påvisa hållbara värderingar tagit sig ut på världsmarknaden.

Habit ställde några frågor till designern Astrid Olsson, ett välkänt branschnamn genom hennes tidigare företag Fifth Avenue Shoe Repair, som nu jobbar som designer på Bites Studios.

Ni jobbar med hållbarhet in i minsta detalj, kan du ge något exempel?

– Om det är material från djur vet vi vilken gård djuret kommer ifrån, ibland till och med djurets kön. I våras när vi gick på tygmässan Premiere Vision i Paris kom vi hem med fem – FEM! – hängare. De var de enda som uppfyllde våra krav. Var och varannan leverantör hade skyltar om att de är miljöcertifierade men väldigt få motsvarar våra krav. Vi tillverkar i London och Portugal och vi klimatkompenserar för allt.

Hur miljökorrekt kan man bli?

– Hos oss är precis allt certifierat men till exempel finns det inte någon recyclad tråd att köpa eller miljömärkta knappar, blixtlås, hakar och annat. Vi brukar säga att om man gräver ned ett av våra plagg ska det som återstår efter förmultning rymmas i handen.

Du designar grunddelen av kollektionen, känner du att hållbarhetskraven begränsar din kreativitet?

– Jag kan lätt säga att det här är det svåraste jag någonsin gjort, men också det mest spännande de senaste 15 åren. Grundarna har satt väldigt tydliga gränser för vilka material vi kan använda och allt ska vara spårbart och hållbart producerat. Ibland är det frustrerande att inte kunna få så stor variation av material som man är van, till exempel är polyamid och viskos inte tillåtet, men man får var kreativ på andra sätt. Vår design bygger också på ganska enkla, stilrena plagg för att de ska hålla länge. Det är extremt lyxiga material, ibland jobbar jag med tyger som kostar 600 kronor per meter och det är helt fantastiskt.

Vad händer på Bite Studios just nu?

– Vi håller på att sätta upp ett kontor i Göteborg och till hösten kommer vi sälja på NK. Vi jobbar också med att starta ett galleri där man kan återlämna sina plagg.

Övriga vinnare av Encouragement for Action blev:

Atacac (Fashion tech)

Nudie jeans (Fashion retail talks sustainability)

Re:newcell (Closing the loop)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094