23948sdkhjf

Lätta fötter på Nordic Shoe and Bag Fair

HABIT PÅ STOCKHOLM FASHION DISTRICT: Utställarna bjuder på gångvänligt skomode inför 2020 med en uppsjö av enkla sandaler till flerfärgade klumpsneakers.

Grova, lätta sulor och flerfärgade klumpsneakers, trekkingsandaler, retrovibbar från 50-talets semesterliv, uppdaterade cowboyboots och naturgarvade skinn eller jordfärgad mocka i superenkla sandaler och slipin.

Sällan har skomodet varit mer gångvänligt än våren 2020. Och gångvänligt är också det som säljer enligt de varumärken som Habit tittade in till under första dagen av Nordic Shoe and Bag Fair i Stockholm Fashion District.

Birkenstock -- sannolikt västvärldens mest kopierade skovarumärke just nu – fortsätter lugnt att göra sin grej och balanserar fashion med funktion. Serien med extra stora spännen, ”Big Buckle” var en succé redan våren 2019 och utvecklas för våren 2020. Framför allt är lite nättare modeller framgångsrika ur modeperspektiv.

- Vi är väldigt glada att vi har så många ben att stå på i dessa tider, vi har ju allt från hälsokostbutiker till sportaffärer, skohandlare och modebutiker, vanliga butiker och stora nätbutiker. Sortimentet blir bredare och bredare och man köper väldigt olika, berättar Helen von Segebaden och visar rosa lack, guld och havregula nubucksandaler med små mässingsnitar bland nyheterna.

Även i New Wave Groups showroom, där Sköna Marie, Pax och Marstrand samsas, talas det om bredare sortiment för en bredare målgrupp.

– Vi säljer till alla, från mindre enskilda handlare till kedjor som Nilson och Zalando, vilket ju öppnar upp mot Europa, inte minst Tyskland.

För drygt två år sedan gjorde Marstrand en ”ompaketering” som vd Peter Kock kallar det:

– Att ta fram samples är kostsamt men jag garanterade vår producent att vi skulle fördubbla ordrarna ifall han tog fram en massa prover. Det var en höst och vi lyckades presentera 25 färger i tre modeller. Han fick en femdubblad order den gången. Nu är försäljningen åtta gånger större än innan ompaketeringen.

Peter Kock tar butiksdomedagsprofetiorna med hyfsat lugn

– Vi har en bra framtidstro. Efter att ha planat ut 2016/2017 gick vi upp elva procent 2018. Man måste våga tänka om. Om man gör som alla andra, kan man också förvänta sig ett resultat som alla andra.

Även Anders Börve på Selected Brands ser positivt på våren 2020.

– Vi har framför allt sett en fin utveckling av Hush puppies och nu tror vi väldigt mycket på CAT som gjort en helt ny look. Vi har haft världens bästa införsäljning för en vår av CAT, som normalt är starkast på hösten.

Att inköparna är försiktiga vittnar dock många om. Både mindre butiker och stora webbshopar är försiktiga med att ta in nya varumärken. Frågan ”vad har andra köpt” överhördes ett otal gånger när Habit kikade in i montrarna.

Damtrender SS20:

Bulliga, tjockbottnade sneakers i vitt eller flerfärgat i bleka pasteller

Pastell- och godisfärgad mocka i ”finsandaletter” med halvhög, rak klack

Klassiska lädersandaler av typen som köps på solsemester

Sportiga gladfärgade sandaler med velcroband och tjocka sulor

Nyminimalism i slipin och platta sandaler med ergonomisk sula

Cowboystuk på klackar, tår och dekorer i olika skotyper, mestadels boots

Neonfärger i sportiga meshsneakers, badtofflor eller sandaletter

Taxklackade sandaletter med långa spagettiremmar

Inslag av platta mässingsnitar, strå, bast, volanger

Mönstrade textilskor

Herrtrender SS20

Grov mesh i sliponskor med gummisula à la Rivieran 1957

Retrosneakers i canvas i vitt, blått eller svart -- tänk gympasko från 60-talet

Kostymskor i techmaterial eller mesh

Hybrider mellan Birkenstock och badsandal – en enda jättebred rem i skinn och ergonomisk sula

Gubbsandaler i brunt skinn

Mocka, gärna perforerad, i kostymskor i ljusa färger

Konjak, brunt, beige, marint, vitt, ecru – minimalt av svart

Loafers och bilskor i alla färger och material

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078