23948sdkhjf

Digitalt först under modeveckan

HABIT PÅ COPENHAGEN FASHION WEEK: På torsdagskvällen avslutades visningsdagarna i Köpenhamn med ett av Danmarks just nu hetaste namn.

Torsdagsfinalen stod Rotate By Birger Christensen för. Den partybetonade, hypade klänningskollektionen designas av danska modemångsysslarna Jeanette Madsen och Thora Valdimars, med 171 000 respektive 74 400 följare på Instagram.

Att anrika Birger Christensen valt att samarbeta med just dessa långbenta, solblekta gaseller är förstås en win-win-situation och något av en symbol för dagens modebransch. Digital first. Om dagspress, facktidningar och modemagasin tidigare åkte räkmacka in till front row får de numera tigga och be om en inbjudan, medan influencers och bloggare som ”bara” representerar sitt enmansföretag bjuds på resor och hotell med motprestation att de gör sitt vanliga jobb; är snyggt klädda och låter sig fotograferas på gatan. En publik som sällan eller aldrig besöker mässorna och därmed bara ser en liten del av de varumärken som så småningom fyller butiker och webbshopar.

Med det starka trycket från sociala medier blir visningspubliken och de varumärken som visar på catwalken den bild av skandinaviskt mode som sprids över världen. En bild som ibland skevar rejält jämfört med vad som finns och faktiskt köps från tusentals kollektioner.

När Copenhagen Fashion Week summerar torsdagen i sitt nyhetsbrev listas sex länkar till rapportering om modeveckan. Tre av dessa fokuserar på publiken, inte på varumärkena: VOGUE UK - The Best Street Style From Copenhagen Fashion Week, Who What Wear - These 4 Brands Were Scandi-Girl Secrets-Until Now, Refinery 29 - The Best Street Style From Day Two Of Copenhagen Fashion Week. Habit lägger ingen värdering i fenomenet, bara konstaterar att förändring ligger i modets natur på alla plan.

Nu återstår en mässdag för CIFF och Revolver. I kommande nummer av Habit summerar vi veckans trender och snackar säljprognoser med ett antal varumärken. Förresten – du följer väl oss på vårt instagramkonto, habit.se?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079