23948sdkhjf

Läget i dansk modebransch

Ökad export och rekord i omsättning i fjol men tillväxttakten under första kvartalet i år är mer modest, enligt Dansk Mode & Textil.

På tisdagen drar Köpenhamns modevecka igång med mässor och visningar och med anledning av det passar branschorganisationen Dansk Mode & Textil att presentera omsättnings- och exportsiffror och statusanalys för den samlade danska modebranschen.

Siffrorna, från Danmark Statistik, visar att danska modeföretag nådde nya rekordnivåer i fjol både avseende export och total omsättning.

Dock påpekar Dansk Mode & Textil, efter rundfrågning bland de drygt 350 branschmedlemmarna, att branschen utmanas av bland annat en pressad fysisk detaljhandel och utmaningar att nå tillväxt och lönsamhet  i digitala kanaler.

I analysen skriver branschorganisationen att tillväxttakten under det första kvartalet 2019 är mer modest och med ett ökande antal utmaningar för branschen.

Inte minst gäckar konsumenternas förändrade köpbeteenden modebranschen.

Under första kvartalet 2019 ökade den totala omsättningen i den danska modebranschen med 1,4 procent till totalt 12 miljarder danska kronor och exporten ökade under samma period med 1,7 procent. 

Det är särskilt hållbarhetsfrågor och digitalisering som påverkar branschen stort och branschorganisationen menar i analysen att arbetet inom hållbarhetsfältet går för långsamt.


”Hållbarhet spelar en nyckelroll för alla de länder som Danmark exporterar till, och flera av dem har till och med infört lagstiftning på detta område. Export är livsnerven för den danska modebranschen och detta faktum understryker bara ännu starkare varför man måste skapa varaktig och hållbar förändring”, skriver Thomas Klausen, vd för Dansk Mode & Textil i rapporten.

Danska modeverksamheter sålde mode för nära 47 miljarder danska kronor 2018 vilket var en ökning med 4,1 procent mot 2017. 2014 uppgick den totala omsättning i dansk modebransch till drygt 40 miljarder danska kronor.

Tillväxten 2018 drevs av exporten som ökade med 6,4 procent mot föregående år och uppgick totalt till 31 miljarder danska kronor 2018.

Exporten har ökat stadigt sedan 2014 då den totala modeexporten uppgick till nära 25 miljarder danska kronor.

Danmarks största exportmarknad för mode är Tyskland med en omsättning som uppgår till 9,6 miljarder danska kronor vilket var en ökning med 7,3 procent mot föregående år.

Andra landet på tio i topp-listan är Sverige där exportomsättningen uppgick till 3,7 miljarder danska kronor och en tillväxt på 2,5 procent i fjol.

Tyskland och Sverige följs av Nederländerna dit exporten ökade med 18 procent i fjol till en total omsättning om 3,1 miljarder. Den danska modeexporten minskade i fjol till Finland och Italien och ökade mest till förutom Nederländerna även till Belgien med en tillväxt om nära 14 procent och till Storbritannien med en ökning om 10,4 procent.

Den totala försäljningen av mode i Danmark låg under fjolåret på samma nivå som föregående år och med en total omsättning kring 16 miljarder danska kronor.

Här finns statistiken för den danska modebranschens omsättning och export.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078