23948sdkhjf

Kappahl kan komma att köpas ut från börsen

Mellby Gård vill slippa "kvartalshetsen".

Kappahls storägare Mellby Gård har sedan en tid tillbaka funderat på att köpa ut klädkedjan från börsen.

Det säger investeringsbolagets vd Johan Andersson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det här har legat och grott i bakhuvudet en längre tid, sedan är det först de två senaste veckorna, eller till och med lite kortare tid än så, som vi har intensifierat arbetet", berättar han.

Mellby Gård, med nästan 30 procent av aktierna, äger bland annat Flash och Dea Axelssons som båda är verksamma inom dammode. Johan Andersson vill inte  försöka precisera potentiella synergieffekter, men Mellby Gård ser tydliga
samordningsmöjligheter.

Utköpsförsöket motiveras även med att Kappahl med tanke på allmänt kända utmaningar på klädmarknaden skulle må bra av att slippa "kvartalshetsen". Därtill har aktien befunnit sig i en nästan konstant utförslöpa sedan Mellby Gård gick in i ägarlistan 2011. I fredags stängde aktien på strax under 14 kronor och den har reducerats med nästan 60 procent de två senaste åren. Budet ligger på 20 kronor jämnt.

"Vi tror mer på bolaget än vad marknaden gör", sammanfattar Johan Andersson.

Vad var den utlösande faktorn till att lägga ett bud just nu?

"Det är inte mer komplicerat än att vi anser att nu är en bra tajming att göra
det här. Det är ingen enskild händelse som ligger bakom, utan vi gjorde bedömningen att det var dags att gå från tanke till handling", säger Johan Andersson.

Noterbart är att Kappahls styrelseordförande Anders Bülow i månadsskiftet juni-juli, alltså för cirka fyra veckor sedan, köpte nästan 38.000 aktier i klädbolaget för lite mer än 0,5 miljoner kronor. Anders Bülow har tidigare varit vd för Mellby Gård och sitter i dag i investeringsbolagets styrelse. Han är även styrelseledamot i flera av Mellby Gårds portföljbolag och kan alltså antas jobba nära Rune och Johan Andersson som äger Mellby Gård. Johan Andersson har "respekt" för att tajmingen av insynsköpet kan se "märklig ut".

"Men det har inte funnits några diskussioner mellan oss och Anders Bülow innan det köpet. Det är en orelaterad händelse. Det här arbetet intensifierades för en och halv vecka sedan, alltså efter köpet. Men det är noterbart och det är ju, som du säger, en händelse som ligger i närtid", säger Mellby Gårds vd till Direkt.

I pressmeddelandet om budet är Mellby Gård, precis som familjen af Jochnick var i vårens framgångrika utköp av Oriflame, tydligt med att budet under inga omständigheter kommer att höjas. Enligt relativt nya regler är budgivaren därmed förbjuden är lägga ett högre bud.

"Vi tycker att det är det enklaste sättet och det skapar inget utrymme för kohandel och en massa diskussioner. Detta är ett enkelt 'take it or leave it-erbjudande'", motiverar Johan Andersson det taktiska valet bakom budmetod.

"Det är helt omöjligt att sia om, men jag hoppas det", svarar han på frågan om han tror att det kommer att gå igenom.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095