23948sdkhjf

Prisad vare sommaren! Här kommer turisterna!

Maria Sandow, Svensk Handel Stil, påminner i en krönika om möjligheterna som turismen för med sig,

Krönika

Förlåt en dålig travesti på Broder Tucks utrop Prisad vare gud, här kommer skatteåterbäringen. Inga likheter i övrigt, men sommaren är här och med den alla turister.

I år kan de bli fler än någonsin! En svag svensk krona har många nackdelar, men den gör det billigt för människor från nästan alla andra länder att turista här, vilket är en god nyhet för handeln. Det visar sig nämligen att utländska turister som reser runt och utforskar Sverige på sin semester spenderar nästan halva sin reskassa i svenska butiker. 2017 blev det 63 miljarder, i år kan vi säkert räkna med mer.

Shopping är alltså ett viktigt inslag i vistelsen här i landet, inte minst gillar man att shoppa mode, visar en undersökning som nyligen publicerats av Svensk Handel, Tillväxtverket och Visit Sweden. Det är framför allt svenska varor som är i blickfånget. Svensk design, hantverk och mode packas ofta med hem.

Bland de fem största besöksgrupperna har holländare, fransmän, engelsmän och amerikaner kläder och skor högt upp på shoppinglistan, medan tyskarna, som å andra sidan står för i särklass flest gästnätter i landet, tycks ha mer fokus på souvenirer och mat.

Butiker och andra köpcentra är också ett sätt för turisterna att komma i kontakt med svensk livsstil. I butiker och på marknader över hela Sverige finns turister som tar intryck av landet genom att shoppa. De är oftast intresserade av lokala produkter och uppskattar också mötet med dem som jobbar i butiken. Butikspersonalen får ofta ge tips på restauranger, upplevelser och service på orten. Goda språkkunskaper och lite kringprat uppskattas ofta.

Vill du veta mer om vilka turister som besöker din del av Sverige och hur olika nationaliteter shoppar och hur de vill bli bemötta, så finns hela rapporten på nätet. Du hittar den till exempel på Svensk Handels hemsida, svenskhandel.se. Rapporten heter: Utländska shoppingresenärer i Sverige – En insiktsrapport.
Och det fina i kråksången är att när dina nya kunder kommer tillbaka hem kan de fortsätta shoppa från din butik om de gillar ditt sortiment och om du också erbjuder möjligheten att köpa online.

Fortsatt trevlig sommar!

Maria Sandow,
Kanslichef Svensk Handel Stil

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078