23948sdkhjf

50 miljoner kronor till start up – ska återvinna textilier

Almi Invest, som satsar stort på start ups, har investerat 50 miljoner kronor i Renewcell tillsammans med H&M och Kappahl.

Det H&M-delägda bolaget skickade för första gången i maj 22 ton cellulosa till Kina för att producera fiber som redan i år förhoppningsvis blir kläder i butik.

Renewcell har, med ursprung i forskning vid KTH, tagit fram ett biologiskt nedbrytbart textilmaterial av högsta kvalitet som helt och hållet består av återvunna cellulosabaserade textilier såsom bomull och viskos. De använda kläderna och tygerna rivs och bearbetas genom en unik patenterad process till en massa, som torkas och pressas. Resultatet blir stora ark, som kan användas för att göra nya kläder på samma sätt som vanlig viskos.

– Endast en procent av all textil som produceras i världen i dag återvinns till nya kläder. Resten slängs på soptippen eller bränns. För varje ton som återvinns med Renewcells metod så minskas CO2 utsläppen med över sex ton, säger Boris Gyllhamn, investment manager på Almi Invest. Renewcells världsunika teknik och cirkulära affärsmodell har potential att få global spridning i en bransch som upplever ett starkt tryck för att hitta hållbara lösningar.

Målet är att bygga fler och större fabriker.

– Med denna investering kan vi skala upp vår produktion i Kristinehamn och förbereda bygget av vår nästa fabrik, säger Mattias Jonsson, vd Renewcell. Medvetenheten om modeindustrins oerhörda klimat- och miljöpåverkan växer, vilket driver det stora intresse från globala varumärken som vi upplever. Nu har vi förutsättningarna att leverera på den efterfrågan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173