23948sdkhjf

Bara vartannat motvärnsrån anmäls: ”Mycket allvarligt”

Nästan varannan handlare har utsatts för brott den senaste månaden. Det visar Svensk Handels undersökning ”Trygghetsbarometern” för andra kvartalet.

– Brottsligheten har ökat till den grad att en av fem handlare övervägt att lämna sin butik på grund av brottslighet. Det är en väldigt hög siffra, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Orsaken bakom – och kanske det mest alarmerande, menar Per Geijer, är att butikerna inte längre kan garantera säkerheten för sina anställda.

– Om en anställd försöker konfrontera en tjuv så kan de få höra saker som att ”du vet att jag kan våldta dig när du går hem från jobbet”. Det är den typen av lågmälda men oerhört obehagliga angrepp som sker hela tiden. Det saknas poliser och effektivt regelverk att säga ifrån och då stretchas gränserna, säger Per Geijer.

Fem procent av butikerna uppger att de drabbats av hot eller våld i samband med stöld den senaste månaden – så kallat motvärnsrån. Inte ens hälften, 48 procent, uppger att de anmält händelsen.

– Man vet att det inte händer något, vilket är oerhört bekymmersamt. Förr visste tjuvarna att om de ger sig på personalen så blir det rån och då åker de in. Det har vi tappat och det är mycket allvarligt. Brotten blir råare medan allt färre händelser polisanmäls. När det kommer till hot eller våld så ska varje enskilt fall polisanmälas och utredas och det får inte finnas ett enda undantag, konstaterar Per Geijer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109