23948sdkhjf

H&M testar biobränsle med Maersk

Tankar fartyg med restoljor från livsmedelsindustrin.

Tillsammans med vissa kunder testar Marsk just nu en koldioxidneutral produkt, något man själva uppger att man är först i branschen med. Först ut är H&M Group. 

Det handlar om transporter som drivs på restoljor från livsmedelsindustrin, som man testat i samarbete med DSGC och Shell.  

– Försöket med biobränsle på fartyget Mette Maersk har visat att fossilfria lösningar för sjötransporter är redo att användas redan i dag, både rent tekniskt och operationellt. Även om det inte är den slutliga lösningen är det tveklöst en del av lösningen och kan vara en övergång till att reducera koldioxidutsläppen i dag. Med lanseringen av den här produkten vill vi hjälpa våra kunder med deras mål att komma närmare hållbara logistikkedjor, säger Søren Toft, COO hos Maersk, i ett pressmeddelande. 

Enligt Maersk går det att på detta sätt spara in 85 procent av koldioxidutsläppen, jämfört med sjötransporter med fossil olja i tankarna. Med pilotprojektet tar man ett första steg för att göra en kommersiell realitet av biobränslen till havs. 

– Vi har höga ambitioner och ska vara klimatpositiva till 2040. Det kräver samarbet och engagemang från alla inblandade i logistikkedjan. Vi vill använda vår storlek för att bli en kraft för det goda, så att det går att skala upp innovativa lösningar, som en koldioxidneutral produkt för grönare transporter, säger Helena Helmersson, COO på H&M Group. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078