23948sdkhjf

MQ kämpar med omställningen – kunderna sviker

Även tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret blev trögt med ett mycket svagt resultat för modekoncernen som följd och ännu har inte omställningsarbetet med butiksstängningar, personalnedragningar och åtstramningar givit någon frukt.

”Kampanjintensiteten har varit fortsatt hög såväl för oss som för marknaden, vilket inneburit en fortsatt marginalpress. Det har varit en svag försäljning under kvartalet där det fortsatt varit hög aktivitet med erbjudanden på marknaden. För vår del är det somriga kategorier i sortimentet som haft en särdeles svag utveckling och då dessa kategorier står för en stor andel av försäljningen i perioden påverkar det naturligt hela vårt resultat”, skriver vd Ingvar Larsson i rapporten för tredje kvartalet.

För hela koncernen minskade nettoomsättningen med 8,2 procent och uppgick till 380 miljoner kronor (413) under tredje kvartalet, mars till maj. Den jämförbara försäljningen minskade med 7,7 procent Rörelseresultatet uppgick till -4 miljoner kronor (28), vilket motsvarar en rörelsemarginal på -1,1 procent (6,7). Periodens resultat uppgick till -5 miljoner kronor (21).

MQ-kedjan omfattar 121 butiker i Sverige samt e-handel. Omsättningen under kvartalet uppgick till 319 miljoner kronor och rörelseresultatet landade på 2 miljoner kronor för tredje kvartalet.

I MQ-kedjans jämförbara butiker minskade försäljningen under tredje kvartalet med 7,5 procent. Under kvartalet har flera butiker uppdaterats och en e-handelsplattform har lanserats därtill har nu kedjans sortiment blivit tillgängligt via H&M-ägda Afounds plattform.

Motsvarande siffror för Joy är en omsättning på 61 miljoner kronor och ett rörelseresultat på -6 miljoner kronor. Joys försäljning i jämförbara butiker minskade under tredje kvartalet med 8,8 procent.

I dag driver kedjan 50 butiker runt om i Sverige samt e-handel men butiksstängningarna för kedjan fortsätter och Joys butik i Avion i Umeå har stängts i linje med det strukturella åtgärdsprogrammet.

Kedjans butik i Burlöv har konverterats till en Outlet-butik för utförsäljning inför stängning av ytterligare 5 butiker i juni och i september stänger ytterligare 4 av kedjans butiker.

Som en del av det strukturella åtgärdsprogrammet har även personal från Joys huvudkontor i Mölndal flyttat in i MQs lokaler i Göteborg under kvartalet.

En ny långsiktig finansieringsstruktur med en garanterad företrädesemission i kombination med bankfinansiering har beslutats vid den extra bolagsstämman den 24 april.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062