23948sdkhjf

Vagabond får gott gensvar för skoåtervinning

Nu uppmanar skoföretaget återförsäljarna att också samla in skor.

Varbergbaserade skoföretaget Vagabond Shoemakers har presenterat hållbarhetsrapporten för 2018 och i rapporten skriver skomodeföretaget att ”det viktiga cirkulära hållbarhetsarbetet som görs tillsammans med kunder och konsumenter har fått extra stort fokus”.

- Vi har fått ett väldigt bra gensvar på vårt Shoe Bring Back-initiativ. Däremot har vi i dag inte tillräckligt många konceptbutiker där vi erbjuder servicen, vi behöver därför ha fler med oss på tåget och vill sätta frågan om återbruk och återvinning i centrum samtidigt som fortsätter diskutera frågan med samtliga återförsäljare där våra produkter säljs, säger Ulrika Simonsson, hållbarhetschef på Vagabond Shoemakers.

Skorna som samlas tas om hand av en tysk aktör som jobbar med systematiskt återbruk och återvinning. Skoföretagets mål är att köpa tillbaka återvunna material från initiativet för att använda i produktionen och på så vis bli mer cirkulära.

Från lanseringen 2016 till 2018 hade återvinningsinitiativet inbringat 2 ton skor. Under fjolåret samlade 1 ton in och på Habits fråga om hur många par skor det handlar om så svarar Vagabond att "man kan tyvärr inte mäta i antal skor men man kan räkna med att ett par väger mellan 0,5 till 1 kilo. I bland är det  bara en av skorna i ett par som samlas in".

För 2019 öppnar skoföretaget upp dialogen även med sina återförsäljare världen över.

I övrigt lyfter skoföretaget i rapporten fram fem fokusområden där huvudspåret är övergången till hållbara material som kromfritt garvat skinn, istället syntetiskt eller vegetabiliskt garvat, ekologisk GOTS-certifierad bomull samt Tencel som har en kraftigt reducerad energiåtgång i jämförelse med bomull.

7 procent av skoföretagets totala försäljningsvolymer går via egna fysiska butiker och de kunderna når också återvinningsservicen. Återvinngsservicen finns tillgänglig
i Vagabonds egna butiker i Stockholm och Göteborg. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094