23948sdkhjf

Försäljningsras i modehandeln: ”Stor svårförklarad nedgång”

Väntad men oväntat kraftig nedgång i modehandeln, enligt Stilindex för maj månad.

Försäljningen av kläder i fysiska butiker, med butikernas e-handel inräknad, minskade med 10,5 procent i maj mätt på jämförbara enheter och i löpande priser jämfört med samma månad i fjol. Motsvarande siffra i skohandeln visar en minskning om med 14,3 procent.

– Vi förväntade oss en minskning av försäljningen av kläder och skor efter de stora uppgångarna under våren förra året som gav svåra jämförelsesiffror, men nedgången var oväntat kraftig, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil i en kommentar.

Hittills i år har klädförsäljningen backat med 3,2 procent och motsvarande siffra för skohandeln visar en minskning med 3,6 procent.

– Jag tror heller inte att e-handeln har tagit så mycket av försäljningen, utan ser den stora nedgången svårförklarad. Glädjande är att branschen i år sålde rätt kläder i rätt månad medan den i maj förra året sålde sommarvaror ämnade för juni.

Då jämförelsesiffrorna för juni och juli är svaga väntar branschorganisationen inte ytterligare nedgångar för sommarmånaderna.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08