23948sdkhjf

Färre konkurser i detaljhandeln: ”Men butiksdöden breder ut sig"

Antalet konkurser minskade enligt UC i april.

Antalet konkurser i detaljhandeln minskade i april med 7 procent och 54 företag gick omkull jämfört med 58 under samma månad i fjol, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

Hittills i år har dock konkurserna ökat med 13 procent i detaljhandeln och 237 företag har gått i konkurs jämfört med motsvarande period i fjol då 210 företag gick omkull.

UC beskriver även minskningen av konkurser i detaljhandeln som blygsam och skriver att den fysiska butikshandeln kämpar hårt inte minst inom modebranschen. UC siar inte att konkursminskningen blir långvarig.

- Både detaljhandeln och byggbranschens konkurser minskar denna månad. Men butiksdöden breder ut sig, flera klädkedjor har stora problem. Senast var det JC som gick i konkurs. Ökad e-handel, ogynnsam växelkurs och förändrade köpvanor lyfts ofta fram som orsaker. Butiksdöden började med bokhandlarna. Sedan kom leksaks- och klädkedjorna. Frågan är om sport- och apoteksbutikerna står näst på tur för att konkurreras ut av nätförsäljningen, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget.

Totalt minskade konkurserna med 16 procent i april månad jämfört med samma månad föregående år. Hittills i år, januari till april, har emellertid

konkurserna ökat med 1 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078