23948sdkhjf

Fem innovationer prisade av H&M Foundation

Nässelkläder, veganskt läder och kläder som växer med barnet bland de fem miljöinnovationerna inom hållbart mode som får dela på 10 miljoner kronor från stiftelsen.

Årets fem vinnare av Global Change Award som delas ut av H&M Foundation gör textilfibrer av nässlor, ett digitalt system som säkrar att plagg återvinns, kläder som växer med barnet, veganskt läder och ett nedbrytbart giftfritt membran för ytterkläder. Dem fem vinnarna korades på onsdagskvällen i Stockholms stadshus.

Totalt sökte 6 640 innovationer från 182 länder  till tävlingen och en expertpanel valde sedan ut vinnarna.

Största summan, 300 000 euro, gick till tyska The Loop Scoop by circular.fashion som är ett digitalt system som initialt i designprocessen specificerar hur materialval och design påverkar miljön och möjligheterna att senare återvinna plagget.

250 000 euro gick till Sane Membrane by dimpora från Schweiz som är ett nedbrytbart och mineralbaserat membran för ytterkläder.

150 000 vardera fick Sustainable Sting by Green Nettle Textile från Kenya där brännässlor odlas för att skapa en miljövänlig textil och även arbetstillfällen för jordbrukare, Clothes that Grow by Petit Pli från Storbritannien som gör kläder som växer med barnet, från 9 månader till 4 år, med minimerad miljöpåverkan samt Lab Leather by Le Qara från Peru. Den sistnämnda framställer veganskt och nedbrytbart läder av mikroorganimer.

- Global Change Award-vinnarna presenterar konkreta lösningar som kan hjälpa till att minska modeindustrins miljöpåverkan. De här inspirerande innovatörerna från världens alla hörn har potential att bli samarbetspartners till alla aktörer i modebranschen som är intresserade av att skapa en industri som agerar inom planetens gränser, säger Karl-Johan Persson, styrelsemedlem i H&M Foundation och vd för H & M-gruppen.

Global Change Award (GCA) grundades 2015 på initiativ av stiftelsen H&M Foundation i samarbete med Accenture och KTH Kungliga Tekniska Högskolan.

Utöver det monetära stödet får alla vinnare också tillgång till ett ettårigt acceleratorprogram som drivs av H&M Foundation i samarbete med Accenture och KTH. Just finansiering är ofta kritisk faktor för många entreprenörer och innovationer har även ett initiativ med crowdfunding-plattformen Indiegogo lanserats så att fler kan stötta hållbara innovationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093