23948sdkhjf

Daniel Wellington vann – Ur & Penn tvingas förstöra klockor

Domen i Patent- och marknadsdomstolen kan inte överklagas.

Tvisten mellan Daniel Wellington och Ur & Penn är avgjord. Patent- och marknadsöverdomstolen slår i en dom, som DI Digital var först med att rapportera om, fast att Daniel Wellington-klockan har ett upphovsrättsligt skydd. Ur & Penn förbjuds nu att marknadsföra och sälja den snarlika William Gregor-klockan.

Det var i april förra året som Daniel Wellington och dess grundare Filip Tysander tog Ur & Penn till domstol, men förlorade. Patent- och marknadsdomstolen gick då på Ur & Penns linje och menade att Daniel Wellington-klockorna inte var tillräckligt unika. Men Daniel Wellington gav sig inte, utan överklagade.

Det är domen från i april som Patent- och marknadsdomstolen nu rivit upp efter att ha kommit fram till att Daniel Wellington-klockan har ett upphovsrättsligt skydd. Domstolen hänvisar till de kriterier som utvecklats i EU-rätten i fråga om vad som är ett verk och skriver i domen att ”Daniel Wellington-klockan som helhet är originell i den meningen att den varit upphovsmannens egen intellektuella skapelse, eftersom upphovsmannen gjort egna fria och kreativa val”.

Ur & Penn hotas nu av vite på 500 000 kronor om företaget fortsätter att marknadsföra och sälja William Gregor-klockan. Företaget måste också förstöra alla kvarvarande exemplar. Dessutom måste Ur & Penn betala ”skälig ersättning” för utnyttjandet av upphovsrätten samt för den skada som Daniel Wellington-klockornas anseende åsamkats. Det framgår dock inte hur stor den ersättningen ska vara. 

Patent- och marknadsöverdomstolen dom kan inte överklagas till Högsta domstolen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126