23948sdkhjf

Full transparens för Fristads - milstolpe inom miljödeklaration av plagg

Har tagit fram nytt mätverktyg och vill sätta ny standard.

Fristads målsättning med den nya mätningen  är att sätta standarden och ta fram ett verktyg som kan användas av hela branschen och som visar på full transparens och plaggets totala miljöpåverkan över hela dess livscykel.

Arbetet har tagit cirka 1,5 år från start till färdig metod och genomförts i nära samarbete med RISE och textilforskaren Sandra Roos som tillsammans med produktutvecklare, designer och tillverkare gått igenom hela produktionsprocessen fram till färdigt plagg.

Riktiga miljöbovar i processen som infärgning och vattenförbrukning men även val av material, plaggkonstruktion, mängden material och elförbrukning i fabriken till paketering och transport av det färdiga plagget har gåtts igenom.

I höst släpper företaget den första kollektion för hantverkare som är helt märkt enligt miljödeklarationen EPD, Environmental Product Declaration. I dag används mätningen inom områden som exempelvis byggbranschen men har hittills inte varit möjlig att använda på plagg.

- Att vara först ut och bryta ny mark inom området har varit ett omfattande, tidskrävande och väldigt roligt arbete. Vi har lärt oss massor och det är en milstolpe för hela branschen när vi nu har visat att det är möjligt. Nu hoppas vi att fler företag hakar på och använder sig av EPD för att verifiera miljöpåverkan på ett standardiserat sätt, säger Sandra Roos, textilforskare på RISE i en kommentar.

Parallellt med framtagandet av den nya kollektionen har det även gjorts mätningar på motsvarande plagg i Fristads befintliga sortimentet för att kunna jämföra mot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079