23948sdkhjf

Pressad modehandel minskade 2018

Svag krona krympte butikernas marginaler under förra året.

2018 blev ännu ett tufft år för modehandeln, både kläd- och skohandeln backade. Till ändrade konsumtionsmönster och ökad internationell konkurrens lades en svag kronkurs som pressade handlarnas marginaler ytterligare. En trög julhandeln bidrog ytterligare till att dra ner siffrorna för 2018. Det visar Svensk Handels Stilindex som mäter försäljningen i fysiska modebutiker och deras e-handel. Klädhandeln minskade med 2,8 procent och skohandeln med 3,4 procent.

Butikernas marginaler pressades genom att varor köptes in i euro eller dollar för att sedan säljas i kronor till svenska konsumenter.

– Importpriserna för modehandeln har ökat under året samtidigt som priserna i butik har minskat. Pristransparensen i handeln är total och den tuffa internationella konkurrensen gör det svårt för sällanköpsvaruhandeln att höja priserna ut mot konsument, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Svensk Handels Stilanalys visar att den traditionella modehandeln trots god konjunktur går svagt i många länder som Spanien, Holland och Portugal. Nyligen presenterades också en negativ utveckling i Danmark. Konkurrensen har ökat när dagens kunder kan köpa skor och kläder från hela världen.

Utöver e-handelns framväxt kan ett förändrat konsumentbeteende kan vara en viktig förklaring.   

– Ett restaurangbesök eller en resa som delas i sociala medier har blivit viktiga sätt att uttrycka vilka vi är. Smarta mobilens intåg har gjort att modets särställning som identitetsmarkör har utmanats, säger Maria Sandow, kanslichef på Svensk Handel Stil.

Källa: Svensk Handel Stil

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078