23948sdkhjf

Nya idéer för hållbar hantering av textilier

Samarbetsprojekt ska ge kommunerna verktyg för hållbar hantering av textilt avfall.

I Sverige går fortfarande en stor del av hushållens textilier till förbränning vilket innebär ett stort resursslöseri och har en negativ påverkan på miljön.

Vinnova ger stöd till projekt för hållbar hantering av textilier Emmaus Stockholm har tillsammans med stiftelsen Stockholm School of Economics Institute for Research och avfallsbolaget Sörab beviljats projektstöd från innovationsmyndigheten Vinnova. Fokus är att hitta nationella verktyg som möjliggör samarbeten mellan offentlig och privat sektor på kommunnivå om hur hanteringen av textil ska gå till och undvika att textilier slängs i soporna. Förbränning av textilier innebär ett stort resursslöseri och har en negativ påverkan på miljön.

-Vi är mycket stolta över förtroendet att få driva arbetet mot en omställning till cirkulär ekonomi framåt. Med det här projektet hoppas vi kunna erbjuda lösningar som bidrar till en mer hållbar hantering av textilier och på längre sikt även bidra till hållbarhetsmålen i Agenda 2030, säger Frida Dunger Johnsson, verksamhetsledare på Emmaus Stockholm.

I dagsläget finns inget nationellt regelverk för kommunerna att förhålla sig till när det handlar om textilt avfall. Projektet sträcker sig över 15 månader.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141