23948sdkhjf

Så sålde H&M

På torsdagen kom rapporten för fjärde kvartalet.

Klädbolaget H&M redovisar ett rörelseresultat på 4.302 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, september till november, i det brutna räkenskapsåret 2017/2018. Genomsnittet av 14 analytikers estimat låg på 5.064 miljoner kronor, enligt Infront Data.

Bruttomarginalen blev 54,2 procent, jämfört med förväntade 54,9 procent. Utdelningen föreslås bli 9:75 kronor per aktie (9:75), att jämföra med förväntade 8:95 kronor.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data.

Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

H&M:s försäljning inklusive moms och i lokal valuta beräknas ha ökat med 4 procent under perioden 1 december till 28 januari. Det skriver H&M i sin rapport. Försäljningen steg med 6 procent under det fjärde kvartalet som sträckte sig fram till och med november.

H&M:s varulager uppgick vid utgången av det fjärde kvartalet, utgången av november, till 37,7 miljarder kronor, en ökning med 12 procent i kronor räknat och med 10 procent i lokala valutor, jämfört med motsvarande tidpunkt året innan.

Varulagret utgjorde 17,9 procent (16,9) av omsättningen exklusive moms, rullande tolv månader. Motsvarande siffra i det tredje kvartalet var 18,9 procent.

"Även om varulagernivån fortfarande är för hög så förbättrades såväl nivån som sammansättningen från det tredje till det fjärde kvartalet, vilket visar att bolaget är på rätt väg. Med ett starkare kunderbjudande i kombination med effektivare inköp och logistik, kommer detta leda till successivt förbättrade varulagernivåer framöver", skriver bolaget i torsdagens bokslut.

Utdelningen föreslås bli oförändrad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14