23948sdkhjf

Klartecken för kompetenslyft

EU-miljoner till utbildning i handeln.

Utbildningsprojektet ”Kompetenslyft för handeln” har fått grönt ljus från Svenska ESF-rådet. Det innebär att EU tillför drygt 19 miljoner kronor till projektet som under ftre år ska göra det möjligt för mindre företag inom handeln att utbilda sin personal. Utbildningarna blir kostnadsfria för företagen, priset är personalens tid.

– I och med digitaliseringen är såväl partihandeln som detaljhandeln inne i en omvälvande fas. Det är viktigt att uppdatera kompetensen hos de anställda som redan i dag jobbar i handeln, säger Mats Johansson, Handelsrådets expert på yrke- och kompetensfrågor.

Hela projektbudgeten är på totalt 28 miljoner, där en tredjedel handlar om medfinansiering. Den utgörs dels av Handelsrådets förstudier, dels av den tid som företagen själva satsar genom att låta sina anställda gå utbildningen.

– Industrin har traditionellt varit duktiga på att skapa den här typen av projekt och att dra nytta av EU-bidrag. Nu gör vi på handelssidan likadant, säger Mats Johansson.

Under våren och sommaren i år identifieras utbildningsbehoven och de företag som kan medverka rekryteras. Målgruppen är mindre företag med upp till 49 anställda, och utbildningarna vänder sig till både arbetare och tjänstemän.

– Men förhoppningen är att utbildningsinnehållet kommer att användas av hela branschen, även efter det att projektet avslutats, säger Mats Johansson.

Själva genomförandet påbörjas i september och pågår sedan fram till och med februari 2022. Åtta-tio utbildningsmoduler kring viktiga kompetenser i ett digitalt landskap tas fram.

– Det handlar om fri fortbildning, men vi ser med ödmjukhet på arbetet med att fylla platserna. Många mindre handelsföretag är pressade och upplever det som en utmaning att avvara medarbetare som går på utbildning, säger Mats Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079