23948sdkhjf

Stipendium till damskräddarelev

Student vid Tillskärarakademin tilldelas stipendium ur fond för kvinnliga hantverkare.

Damskräddaren Zamina Håkansson är en av två stipendiater när  Stockholms Hantverksförening delar ut stipendier till två kvinnliga hantverkare ur Tandläkare Elma Levins minnesfond.

I år får damskräddaren Zamina Håkansson och guldsmeden Tigra Stige dela på 68 914 kronor.

Zamina Håkansson studerar tredje år som damskräddare på Tillskärarakademin i Göteborg. Hon har precis avslutat sin utlandspraktik hos haute couture-designern Iris van Herpe och ämnar efter avslutade studier öppna en egen ateljé där kunden, hantverket och kvaliten ska stå i fokus.

- Konfektionsindustrin kommer med nytt mode varje vecka. Folk slänger och köper nytt. Jag vill göra välsydda plagg med god kvalitet och estetik som håller länge och som går att förändra och laga. Folk vill ändra uttryck för dagen. Jag håller på att utforska gränslandet mellan hantverk, mode och konst. Jag gör skräddade plagg, med traditionella tekniker på ett nytänkande sätt för att kunna förändra plagget genom att koppla ihop olika delar eller bära det på olika sätt efter uttryck och funktion. Då kan man ha färre plagg i garderoben. Samhällsfrågor och händelser runt omkring mig är stor inspiration i mitt skapande, säger Zamina Håkansson i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063