23948sdkhjf

Kraftig ökning av konkurser

Fortsätter att öka - trots högkonjunktur.

Det ser dystert ut i detaljhandeln när konkursstatistiken för november sammanställs av UC. Företagskonkurserna ökade med 17 procent i jämförelse med förra året, trots att det råder högkonjunktur.

– Det är ett tufft läge för handeln just nu, men sen varierar statistiken något, förra månaden såg vi en minskning av konkurserna. Men det är ett högt antal konkurser just nu, särskilt med tanke på konjunkturen, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel till Dagens Handel.

Sett över en tvåårsperiod har konkurserna ökat stadigt, fast från en låg nivå. Under november har antalet konkurser inom byggindustrin minskat med fem procent, hotell- och restaurangbranschen ökat med 37 procent och detaljhandeln med hela 124 procent, vilket är en procent av alla detaljhandelsföretagen totalt.

– Det speglar den starka strukturomvandlingen som sker just nu i branschen, säger Johan Davidson.

Är det här tecken på att vi närmar oss en lågkonjunktur?

– Ja det kan vara lite av en indikator på det, men i så fall en väldigt tidig sådan. De flesta bedömare tror att vi kommer att se toppen på högkonjunkturen i år.

Bör man vara orolig?

– Oro är ett starkt ord men det är ändå en kraftig ökning vi ser och vänder konjunkturen kan det bli tufft för handeln, säger Johan Davidson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156