23948sdkhjf

Modehandeln ser minskade marginaler

Låg kronkurs, hetta och hyror la krokben för handeln.

Klädhandeln gick back under årets tre första kvartal, det framgår av Svensk Handels Stilanalys. Försäljningen för klädhandeln minskade med 2,3 procent och skohandeln minskade med 1,3 procent respektive.

Det skiftande vädret både gynnade och stjälpte handeln, den varma våren ökade försäljningen men den ännu varmare sommaren dämpade köplusten.

– Det varma majvädret rivstartade försäljningen av sommarmodet samtidigt som vårjackorna blev hängde kvar i butikerna. En del butiker hade brist på sommarkläder, det bidrog till den svagare utvecklingen under sommarmånaderna, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Handelns marginaler minskade också då kronan legat på historiskt låga nivåer i jämförelse med framförallt dollarn. Importpriserna steg med 2,3 procent mellan maj och augusti, samtidigt som priserna i butik enbart ökade med 0,2 procent.

E-handeln fortsätter att öka och de butiker som satsar på den visar på större tillväxt, om än från låga nivåer.

Hyresnivåerna fortsätter även att pressa butikerna, framförallt de mindre aktörerna som inte har tillgång till billigare externa lager har problem med höga hyreskostnader.

– Hyrorna är en av de tyngsta kostnaderna för butikerna. Vill vi behålla ett mixat utbud på våra handelsplatser är det avgörande att hyrorna anpassas nedåt, annars riskerar det att leda till ett mer likriktat utbud, säger Johan Davidson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094