23948sdkhjf

Årets designer enligt Habit

Vem som föräras titeln Årets Designer tillkännages under Habit Modegalan. Här är finalisterna.

Cristopher Nying, Our Legacy; Frida Bard, Hope och Sebastian Dollinger, Eton är nominerade i kategorin Årets Designer. Trion är vald av en namnkunnig jury bestående av Margareta van den Bosch, H&M; Pär Engsheden, designer; Philip Warkander, Lunds Universitet; Lotta Ahlvar, Stockholmsmässan; Minna Heino, Nordiska Textilakademin och Katarina Angelin, Habit. 

Juryns motiveringar


Cristopher Nying, Our Legacy

På ett lågmält, men samtidigt djärvt sätt har varumärket under flera års tid mejslat fram sin version av samtida herrmode. Arbetet är i det närmaste konceptuellt, där utgångspunkten är en samling ikonprodukter som fortsätter att utvecklas säsong efter säsong. I Our Legacys tappning är en vid byxa eller praktisk täckkjol inga konstigheter. Tillägget av en damlinje bådar också gott för framtiden.

Frida Bard, Hope

Säsongsneutralt och könsneutralt. Designchefen Frida Bard vet hur en rör om designgrytan precis lagom. Varumärket har genomgått en uppdatering som höjt modegraden utan att den ursprungliga identiteten gått förlorad. Resultatet är spännande skärningar, alltid med en habegärlig mönsterbild.

Sebastian Dollinger, Eton

Klassiska modeller har satt denna skjortleverantör på världskartan. Men även de säsongsbaserade kollektionerna förtjänar att lyftas fram. Fokus på formgivning kombineras med hantverksskicklighet och teknisk expertis. Det handlar om plagg som är både kommersiellt starka och designmässigt skickligt utföra. Vad sägs till exempel om en skjorta i strykfritt linne?

 

Our Legacy grundades 2005 av Jockum Hallin och Cristopher Nying. Första fullsortimentkollektionen lanserades 2007 och samma år klev Richardos Klarén in i bolaget som en tredje ägare. Sedan 2012 arbetar varumärket mer konceptuellt. I vår släpps den första damkollektionen i butik.  
Cristopher Nying är involverad i all design för dam och herr. Han lägger även sin hand vid foto, kommunikation och butiker, de flesta koncept som skapas under Our Legacys paraply. 
Juryn lyfter särskit fram Cristopher Nyings förmåga att skapa ikonprodukter, varor som utvecklas säsong efter säsong.

När Hope startade var utgångspunkten ett maskulint mode för kvinnor. Det är 17 år sedan. I dag arbetar Frida Bard med varumärket ur ett mer jämställt perspektiv. Säsongsneutralt och könsneutralt. 
Juryn imponeras av kollektioner med spännande skärningar, alltid med en habegärlig mönsterbild.

 

Sebastian Dollinger är stenhård med att Eton, det anrika skjortvarumärket från 1928, ska jobba som ett modehus. I en tidigare intervu med Habit beskriver han kollektionerna som "ett stort monster som hålls ihop av moodboards. Vi gör ett jättejobb som bara råkar appliceras på skjortor, slipsar, näsdukar och scarfs." Den strävan uppmärksammar juryn. De säsongsbaserade kollektionerna förtjänar att lyftas fram. Plagg som både är kommersiellt starka och och designmässigt skickligt utförda. 

Vinnaren presenteras på Habit Modegalan den 1 november på Operaterrassen i Stockholm. Under kvällen avslöjas vinnarna i 12 kategorier.

Säkra din biljett: Habitmodegalan.se

Artikeln är en del av vårt tema om Habit Modegalan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079