23948sdkhjf

Borgenärernas besked: Ja till fortsatt rekonstruktion

Fem av sju butiker avvecklas inom ett par veckor.

I dag beslutade Södertörns tingsrätt om en fortsatt rekonstruktion för Best of Brands. Ingen av de tiotalet borgenärer som var på plats motsatte sig att rekonstruktionen fortsätter.

– Bolaget fick fortsatt förtroende, därmed blir det en fortsatt rekonstruktion, konstaterar rekonstruktören Ola Sellert, när Habit når honom strax efter att borgenärssammanträdet hade avslutats.

Därmed fortsätter den preliminära rekonstruktionsplanen som i korthet går ut på att avveckla fem av sju befintliga butiker för att koncentrera verksamheten till två butiker, något som Habit var först med att rapportera tidigare i veckan. 

Kvar blir butikerna i Sickla köpkvarter och citybutiken i  Atollen i Jönköping. Vidare ska fokus ligga på e-handel. 

Butikerna i Stockholm (två stycken), Göteborg, Umeå och Malmö kommer att stänga inom ett par veckor, enligt Sellert.

För att rekonstruktionen ska lyckas krävs det att ägarna skjuter till kapital. Storleken är, enligt Sellert, än så länge oviss. Ägarna har initialt gjort ett kapitaltillskott på 5 miljoner kronor för att kunna genomföra rekonstruktionen.

Är ägarna villiga att skjuta till ännu mer kapital?

– Frågan ställdes i dag på sammanträdet. Stefan Alvarsson var med som representant för ägarna, och han meddelade att ägarna är villiga att tillskjuta kapital för att rädda bolaget ur en rekonstruktion.

När ett ackordsförslag kommer att läggas fram finns det inget datum för. Hur ett eventuellt framtida ackord ska finansieras, svarar Sellert:

– Vi vet inte i dag storleken på ackordet, det beror på hur förhandlingarna med fastighetsägarna går. Det finns inga pengar i bolaget, utan det får ske genom externa tillskott. Vem som ska tillföra de pengarna får vi diskutera med ägarna.

Är du hoppfull om att rekonstruktionen ska klaras av inom de tre utsatta månaderna?

– Jag tror inte det. Bolaget kommer att få begära förlängning när rekonstruktionen löper ut den 28 november. Men då ska vi ha kommit långt.

Fotnot: De åtta butiker som Best of Brands nämner i handlingar till tingsrätten och som Habit har refererat till i tidigare artiklar, är felaktigt. Antalet butiker som Best of Brands nu uppger är sju butiker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094