23948sdkhjf

Modekedja i rekonstruktion

Modekedjan Best of Brands ansökte på måndagen om företagsrekonstruktion på grund av bristande likviditet. Skulderna uppgår till drygt 80 miljoner kronor.

Ansökan inkom till Södertörns tingsrätt på måndagen och beslutet om företagsrekonstruktion gällande bolaget Best of Brands i Stockholm fattades på tisdagen den 28 augusti.

I ansökan framgår att orsaken till bolagets likviditetsproblem bland annat härrör till sämre försäljning än beräknad under den gångna våren och sommaren.

Bolaget klarar inte enligt ansökan av att betala sina skulder vart efter att de förfaller och illikviditet föreligger.

I ansökan står att kapitaltillskott skett från nuvarande ägare för att hålla verksamheten igång och att ägarna även är beredda att skjuta till kapital för att genomföra en företagsrekonstruktion.

Det framgår även att bolaget avser driva verksamheten vidare under perioden, men att ”som ett led i rekonstruktionen av bolagets verksamhet kommer befintligt butiksnät att ses över liksom behovet av personal”.

Bolaget skriver i ansökan att man räknar med att kunna ta sig ur den likviditetskris man nu befinner sig i och att bolagets "goda renommé och välkända varumärke" ska underlätta rekonstruktionen.

Under 2017 uppgick omsättningen till cirka 278 miljoner kronor och bolaget räknar med att försäljningen under innevarande år ska uppgå till 200 miljoner kronor.

Bolaget gick med förlust både 2016 och 2017. Bolagets resultat för 2017 uppgick till - 47 miljoner kronor, vilket var en ökad förlust mot ett resultat om -15 miljoner för 2016.

I ansökan framgår att Best of Brands i Stockholm har skulder på drygt 80 miljoner kronor.

Till rekonstruktör har Ola Sellert vid Trägårdh Advokatbyrå i Malmö utsetts.

Borgenärssammanträde är satt till 12 september och ska hållas vid Södertörns tingsrätt. Bland annat står ett stort antal modevarumärken i premiumsegmentet listade som borgenärer.

Bolaget uppger i ansökan att det bedöms som nödvändigt att träffa en uppgörelse med bolagets borgenärer om nedskrivning av bolagets skulder om verksamheten även fortsatt ska kunna bedrivas, något som bolaget skriver i ansökan att man har för avsikt att göra. Det framgår även att redan lagda ordrar ska fullföljas.

Hur länge rekonstruktionen vaäntas pågå framgår inte men en begäran om eventuell förlängning av den nu påbörjade företagsrekonstruktion ska ha kommit in till tingsrätten senast den 28 november 2018.

Best of Brands har åtta butiker samt ytor för accessoarer.

Butikerna finns i Stockholm; i Sickla köpkvarter, Vällingby centrum och i Mood, samt i Avion Shopping i Umeå, i Atollen i Jönköping, i Kompassen i Göteborg samt i Mobilia i Malmö.

Därtill bedriver modebolaget e-handel och rekryterade under sommaren en ny ansvarig, Mikael Nyhlén, som har ett förlutet hos Netonnet och Ellos.

Habit har sökt Best of Brands vd Henrik Hultman och även rekonstruktören Ola Sellert för kommentarer.

Sedan 1 december ägs bolaget till 100 procent av koncernmodern Jönköpingsbaserad Reach for the Stars där även butiken för Fribergs herr och dam i Jönköping ingår. Den butiken på Asecs i Jönköping skulle bytt skylt i januari till Best of Brands, men så har inte skett. Bolaget har 110 anställda. Styrelseordförande är Stefan Alvarsson.

Märkt väl att butiken för Fribergs i Värnamo inte ingår i företagsrekonstruktionen och att den butiken sedan i april drivs av Ted Widerberg själv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.518