23948sdkhjf

H&M i strid med facket

Anställda i New York protesterar för bättre villkor.

H&M i New York har hamnat i strid med facket gällande främst arbetstider. Facket, RWDSU, som består av närmare 1500 anställda som arbetar i kedjans 13 butiker i staden anordnade i torsdags en marsch där anställda gick in till huvudkontoret för att kräva ett samtal med ledningen, något som inte blev av. Facket menar att även tidigare har H&M inte velat förhandla efter det att rådande avtal löpt ut för att sedan förlängas.

Striden handlar bland annat om rätten till tand- och glasögonförsäkring men framförallt om arbetstider. Facket kräver dels 14–18 timmar per vecka för deltidsanställda och en reglerad vilotid på 10,5 timmar mellan arbetsskiften samt löfte om max fem arbetsdagar i sträck.

– Det vi ber om är stabilitet. Och det som frustrerar mest är att det vi ber om kommer att kosta H&M väldigt lite, och görs redan av andra butikskedjor som till exempel Zara. Vi ber inte om några stora löneökningar, vi vill bara att de ska schemalägga bättre säger David Mertz, New York stad-chef för RWDSU till Dagens Nyheter.

Facket har nu lämnat över ett brev på huvudkontoret addresserat till vd Karl-Johan Persson och där har även en majoritet av New York stads kommunfullmäktigeledamöter undertecknat som stöd till de protesterande.

Karl-Johan Persson har tackat nej till intervju med DN men kedjans presstjänst har svarat följande:

”H&M har alltid strävat efter att erbjuda alla anställda en bra arbetsplats med konkurrenskraftiga löner och förmåner. Vårt amerikanska team är för närvarande i förhandlingar med facket som representerar de anställda i H&M-butikerna på Manhattan. H&M USA ser fram emot att enas om ett nytt avtal med facket som både återspeglar våra värderingar och uppfyller de åtaganden vi har mot de anställda.”

Läs mer om: H&M
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079