23948sdkhjf

Ska premiera hållbara arbetssätt

Stockholm Fashion District har instiftat Encouragement for Action för att lyfta fram företag och varumärken som verkar för hållbarhet. Philip Warkander blir ordförande i etiska rådet.

Uppmuntran eller utmärkelsen under Encouragement for Action ska gå till utvalda företag och varumärken i modebranschen som får erkännande för prestationer som kan vara en ny affärsmodell, idé, produkt eller ett projekt. Erkännanden ska syfta till att företagen och varumärken fortsätter på inslagen väg.

- Vi har genom åren följt många bra initiativ, projekt och handlingar. Nu ökar vi takten på förändring och vill inspirera inköpare, butiker, e-commerce och alla inom modebranschen genom att uppmärksamma dem som verkligen agerar, säger Helena Waker, vd för Association of Trade Partner Sweden/Stockholm Fashion District i en kommentar till det nyinstiftade initiativet. 

Företag och varumärken ska premieras i fyra kategorier; Fashion retail talks sustainability där uppmuntran ska gå till den som använder säljgolvet till att uppmuntra konsumenter att välja hållbar konsumtion, Fashion tech som ska lyfta fram digitala och tekniska framsteg mellan mode och teknik som lett till eller inom en nära framtid kommer att leda till en positiv hållbar förändring. Med kategorin Value-bearing sustainability ska hållbara värderingar premieras och med fjärde kategorin Closing the loop ska återanvändning och affärsmodeller där spill och påverkan minimerats så pass mycket att ett kretslopp finns eller upplevs som en möjlighet nära i tid lyftas.


Varje kategori får en juryordförande och uppdraget blir också att uppmärksamma och prata om hållbarhet i alla delar av branscher och i butiksledet och mellan leverantörer. Ordföranden och jurygrupperna presenteras närmare den 18 juni. 1 augusti ska utformning av utmärkelsen eller uppmuntran presenteras då hänsyn tas till vilka de nominerade i de fyra kategorierna är.

Encouragement for Action har tillkommit på initiativ av Stockholm Fashion District i samarbete med  Nacka Kommun som också kliver in som partner för hela Stockholm Fashion District och köpcentrumjätten Unibail Rodamco. Därtill finns beskyddare och etiskt råd som i skrivande stund består av  Philip Warkander, Doktor i Modevetenskap, Sigrid Barnekow, Mistra Future Fashion, Susanna Strömquist, modejournalist, UN Global Compact Network Sweden, Swedish Fashion Council, Smart Textiles samt Association of Trade Partners Sweden/Stockholm Fashion District.

Philip Warkander ska också fungera rådgivande för jurygrupperna samt som ordförande i det etiska rådet.

1 augusti ska utformning av utmärkelsen eller uppmuntran presenteras då hänsyn tas till vilka de nominerade i de fyra kategorierna är.

”Mode är både ett av vår tids mest centrala kulturuttryck och en viktig näringsgren. Men modets påverkan är inte alltigenom positiv, tvärtom räknas mode- och textilindustrin som den andra mest förorenande i världen. Vi står nu inför en akut situation. Därför vill vi nu gå från ord till handling, lyfta de goda exemplen och bana väg för ett mer konkret sätt att göra mode hållbart, för allas bästa och för vår gemensamma framtid, skriver Philip Warkander, Doktor i Modevetenskap vid Lunds Universitet i ett förord som finns i sin helhet här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062