23948sdkhjf

Designduos kläder miljömärks

Modemärket Emma och Malenas kläder är numera märkta med Svanen.

Emma och Malena som drivs av Emma Landström och Malena Ostwald sedan 2004 kan nu använda miljömärkningen Svanen på sina plagg. Vägen mot miljömärkningen underlättades genom att produktionen som sker på fabrik i Indien redan sedan tidigare är Svanenmärkt.

Företaget startade med en egen butik på Käringön 2004 och sedan starten har både antalet butiker och återförsäljare stadigt blivit fler.

Vi har alltid varit måna om att våra kläder ska produceras på ett bra sätt. Vi startade med en egen sömmerska i Borås, gick vidare till en fabrik med Öko Tex-märkta tyger i Portugal och jobbar nu med Svanenmärkt tillverkning i Indien, säger Malena Ostwald i en kommentar.

Att valet föll på att arbeta mot just att använda miljömärkningen Svanen har enligt duon att göra med att det är ett inarbetat varumärke med god igenkänningsgrad.

Kraven för Svanenmärka textilier täcker alla steg i produktionen, inklusive fiberframställning, spinning, vävning, bleking, infärgning och efterbehandling.
Kraven är bland annat följande;

  • Textilierna ska möta omfattande krav på innehåll och utsläpp av kemiska ämnen, färgämnen och tungmetaller som kan vara skadliga för människor och miljö.

  • Flera kända färgämnen som är allergiframkallande eller allvarligt hälsoskadliga är inte tillåtna.

  • Textilierna får inte innehålla flamskyddsmedel eller antibakteriella ämnen.

  • Det ställs också krav på färgäkthet och dimensionsändring samt på arbetsvillkor vid produktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078