23948sdkhjf

JC-granskningen: Otillåtna affärer kan ha förekommit

Det finns oklara kopplingar mellan JC:s ägare och ägaren av det bolag som tillverkar Crocker-jeans. Det framkommer i Kalibers granskning av modekedjan.

Enligt SR:s Kaliber kan det ha förekommit otillåtna affärer i samband med den rekonstruktion som räddade klädkedjan JC från konkurs i fjol.

I programmet avslöjas att det fanns kopplingar mellan kedjans kinesiska ägare och det bolag, Smart Perfect Limited, som hade avgörande inflytande över rekonstruktionen i egenskap av att det var största fodringsägare och därmed kunde bidra till att få skulderna nedskrivna.

Företaget Smart Perfect är registrerat i Seychellerna, men med adress i Hongkong, och är det bolag som har köpt jeansmärket Crocker från JC. Men då avtalet är odaterat så vet ingen när affären ägt rum. Skulderna från bolaget om 141 miljoner kronor ska ha uppstått sedan JC blev skyldigt bolaget allt mer pengar.

I programmet menar Marie Karlsson Tuula, som är professor i civilrätt och expert på företagsrekonstruktioner, att omständigheterna ser märkliga ut och att misstanke om brott kan föreligga då kopplingarna mellan bolagen och omständigheter kring försäljningen av Crocker är oklara.

Hon menar att affären kan vara olaglig och ”om affären skedde när JC redan var på väg att få slut på pengar kan företaget ha gynnat en av alla de parter som företaget hade skulder till, framför alla andra. Ett brott som kallas otillbörligt gynnande av borgenär”.

Även rekonstruktören Lennart Olsson deltar i Kalibers program och kan påvisa att modekedjans största leverantör, som under hela rekonstruktionen omnämnts som ett Hongkongföretag, är ett bolag i skatteparadiset Seychellerna. Men han tycker inte att det spelar någon roll.

– Det är möjligt att det kan ha skett en feltolkning eller en översiktlig tolkning av behörigetshandlingen, men samtidigt så har det inte föranlett någon skada. Alltså skadan är om inte den skulden skulle föreligga, säger Lennart Olsson till programmet.

JC:s nuvarande vd Stefano di Martino säger till Kaliber att Gordon Wu inte är delaktig i Smart Perfect.

JC:s kinesiske ägare vill inte medverka i en intervju och anser att uppgifterna i programmet är vaga och att det inte är någon hemlighet att Smart Perfect tillverkar jeans till JC men att JC:s ägare inte är ägare av jeansleverantören. Han säger sig vara utsatt för häxjakt.

Enligt JC är ägaren av Smart Perfect en kinesisk entreprenör som ville satsa på Crocker-varumärket när Gordon Wu och hans bror investerade i modekedjan. I kinesiska bolagsregister upptäcker dock Kaliber att Gordon Wu och hans bror uppger för myndigheterna att det är de som äger rätten att tillverka Crocker-jeans.

I ett mejl skriver modekedjans advokat ”att JC gett all relevant information till domstolen i rekonstruktionen och att Gordon Wu inte är ägare till bolaget i Seychellerna” trots att programmet fått uppgiften att han är ägare när journalisterna når företaget.

Läs mer om: JC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094