23948sdkhjf

Digitala skiftet tvingar fram nya index

Svensk Handel Stil ser över sitt branschindex.

Det pågående digitala skiftet har nära nog gjort de enda index som mäter handeln irrelevanta. I Detaljhandelsindex, DHI, från HUI Research och Statistiska centralbyrån, ingår inte rena e-handlare på branschnivå. HUI kan inte längre garantera att indexet ger en rättvisande bild över utvecklingen eller är ett facit för att mäta strukturomvandlingen. I början av februari meddelade institutet att det upphör att vara avsändare till DHI, som Habit tidigare har skrivit om.

I stället kommer nya index att tas fram.

– Vi vet inte riktigt hur den nya statistiken kommer att se ut, vi tittar på det just nu, säger Jonas Arnberg, vd för HUI, till Habit.

Även Svensk Handel Stil ser över sitt Stilindex, som redovisar försäljningen i jämförbara fysiska butiker. Också det saknar statistik över e-handelsförsäljningen i modehandeln. För några år sedan redovisades omsättningen för nätet, men underlaget kunde inte statistiskt säkerställas varför Svensk Handel Stil upphörde med redovisningen.

Nu gör branschorganisationen ett nytt försök med förhoppningen att släppa ett nytt index före halvårsskiftet, uppger styrelseordförande Mikael Sandström till Habit.

Foto: Shutterstock

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094