23948sdkhjf

Habit i SVT om burkini

Mjölby kommun fattade på måndagen ett beslut om att inte hyra ut badplagget burkini i Lundbybadet. Det uppmärksammades av SVT:s Kulturnyheterna där även Habits chefredaktör Katarina Angelin intervjuades.

Se inslaget från Kulturnyheterna här.

Habits chefredaktör Katarina Angelin deltog på måndagen i ett inslag i SVT:s Kulturnyheterna om burkini med anledning av att Mjölby kommun beslutat att inte längre hyra ut badplagget i simhallen. Plagget får dock användas i simhallen.

I reportaget säger Anneli Sjöstrand, vice ordförande kulturnämnden Mjölby, att besluet grundar sig i att kommunen tycker att plagget kan vara begränsande och att det handlar om ett litet men symboliskt ställningstagande mot de begränsningarna.

I inslaget berättar Habits Katarina Angelin om plaggets uppkomst som i själva verket ska ses som en gest för att ge kvinnan frihet och är signerad australiska designern Aheda Zanetti.

– Hon kom på idén när hon såg sin systerdotter som bar hijab och heltäckande kläder  sporta och inte hittade några kläder som var praktiska och funktionella, säger Katarina Angelin i reportaget.

– Hennes tanke och syfte var att öka integration, att kvinnor och flickor skulle kunna delta i sport, bada och umgås i de sammanhangen.

Burkinin har blivit ett symboliskt laddat badplagg och har enligt reportaget tidigare förbjudits tillfälligt i ett antal kommuner i  Frankrike. I inslaget deltar även designern Iman Aldebe som arbetar med att synliggöra den muslimska kvinnan, skapa en positiv bild av henne med hjälp av olika slöjor och att lyfta fram plagget i nytt ljus.

Se reportaget här.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078