23948sdkhjf

Kavat matchar nya miljökrav

Kavat har haft licens för ekomärkningen Blomman för skor i tio år. Nu har standarden förändrats och skotillverkaren har följt med och svarar upp till nya kraven.

Kavat har klarat EU-miljömärkningen Blommans nya krav och ska enligt ett pressmeddelande vara först ut i Sverige med att bland annat säkerställa  grönare produktion enligt standarden och ta fram en produkt som inteinnehåller flera kända skadliga ämnen. 

Det nya kraven innebär även bland annat minskad vattenförbrukning och låga utsläpp från garveri, kromfri garvning och att tillverkning ska ske med rimliga arbetsförhållanden och enligt internationella konventioner som FN och OECD.

Kavat har tillverkning i egen fabrik  i Travnik i Bosnien.

– I en bransch där många företag vill använda sig av miljöargument och hävda att just deras varumärke är grönast är Kavat ett föredöme. De har producerat skor enligt EU-Blommans krav i tio år och visar därmed att de har fog för sina miljöargument, säger Ulf Eriksson, rådgivare på Miljömärkning Sverige, som ansvarar för EU-Blomman och Svanen.

Kavats EU-Blommanmärkta skor innebär:

  • Minskad vattenförbrukning och låga utsläpp av från garveri.

  • Kromfri garvning. Krom, som ofta används vid garvning, kan förbrännas till oxiderat krom som är allergent och cancerframkallande.

  • Skorna får inte innehålla flera kända skadliga ämnen (bland annat nonylfenoler, ftalater, organiska lösningsmedel, organiska tennföreningar, skadliga tungmetaller, polyaromatiska kolväten, klorparaffiner).

  • Antibakteriell behandling är inte tillåtet – sådan kan ha allergena ämnen, gynna resistenta bakterier och nyttan är tveksam.

  • Ingen PVC får användas.

  • Skorna är testade för god kvalitet på både ovandel och sula.

  • Tillverkning ska ske med rimliga arbetsförhållanden och enligt internationella konventioner (FN, OECD).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.36