23948sdkhjf

Skörderester, svampar och alger i framtidens mode

I veckan bjuder H&M Foundation in till omröstning då 1 miljoner euro ska fördelas mellan fem innovationer som ska påskynda skiftet från linjär till cirkulär modebransch och där avfallet är noll.

12 till 16 mars pågår en webbaserad omröstning bland intresserad allmänhet om hur stiftelsen H&M Foundation ska fördela 1 miljon euro mellan fem innovationerna och vinnarna Crop- A-Porter, Algae apparel, Smart stitch, the Regenerator och Fungi fashionGlobal Change Award. 

Idéerna och innovationerna handlar om allt från att framställa hållbar biotextil av skörderester, förvandla alger till biofiber och miljövänligt färgämne som också ska vara bra för huden, textiltråd som kan lösas upp till en innovation som skapar nya textilfibrer genom att separera polyester- och bomullsblandningar. Därtill prisas en innovation som handlar om skräddarsydda kläder gjorda av nedbrytbara svamprötter.

- Hur vi hanterar och konsumerar resurser kommer att få stor påverkan på framtida generationers levnadsvillkor. Därför måste alla branscher tänka om, förnya och utmana status quo. Smart innovation är en viktig nyckel för att åstadkomma det skiftet. Jag gratulerar vinnarna av Global Change Award som alla bidrar med idéer som kan spela en viktig roll i den här utvecklingen, säger Karl-Johan Persson, styrelsemedlem H&M Foundation och vd för H & M Group.

Global Change Award initierades 2015 av H&M Foundation och i år inkom 2 600 bidrag från 151 länder.

Teamen bakom innovationerna, och resultatet från omröstningen, avslöjas vid en prisceremoni i Stadshuset i Stockholm den 20 mars.

Förutom prispengar tilldelas vinnarna möjlighet att delta vid en ettårig innovationsaccelerator, under ledning av H&M Foundation i samarbete med Accenture och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109