23948sdkhjf

Så många butiker rammades i fjol

Inbrott med hjälp av fordon blir allt vanligare och klädbutiker är särskilt drabbade, enligt branschorganisationen Larmtjänst.

Inbrott där fordon används för att forcera fastigheter, så kallade smash & grab-kupper, har blivit allt vanligare i Sverige, konstaterar branschorganisationen Larmtjänst och noterar att klädbutiker och matvarubutiker är särskilt drabbade.

Inbrotten genomfördes för att komma över främst tobaksvaror, kläder mobiltelefoner och datorer.

Enligt statistik från branschorganisationen genomfördes 90 stycken smash & grab-kupper i Sverige i fjol och flest inbrott skedde i Stockholms län följt av Västra Götalands län.

Ofta används personbilar för att ta sig in i mindre affärer medan större entreprenadmaskiner som hjullastare, används för att forcera fasader eller portar till större butiker och lager. Maskinerna är ofta stulna i närtid och geografiskt nära den utsatta butiken.

- Smash & grab-kupperna tycks bli allt vanligare som en följd av att kontanthanteringen minskar i samhället. Gärningsmännen vill komma åt varor som lätt kan omsättas och bidrar på så sätt till finansieringen av de kriminella nätverkens verksamhet. Det är därför viktigt att vidta åtgärder för att förebygga denna brottslighet och försvåra för de kriminella nätverken, säger Peter Sundman, utredare hos Larmtjänst i en kommentar.

Brotten var relativt jämnt fördelade över året med en nedgång under sommarmånaderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063