23948sdkhjf

Osäkra lönelägen i etiopisk textilindustri

Textilföretagen lever inte upp till krav om levnadslöner vid fabriker i Etiopien.Det menar Fair Action efter Svts fortsatta genomlysning av textilindustrin i landet.

Svt har i en serie reportage satt fokus på den växande mode- och textilindustrin i Etiopien och framförallt lyft fram att arbetarna inte kan leva på lönerna.

I helgens reportage framgick att H&M inte heller kan garantera att lönerna bli bättre i den fabrik som statliga Swedfund genom biståndspengar är med och finansierar.

Det är något som oroar Fair Actions kanslichef Ulrika Urey som till Svt menar att biståndsorganisationer kan stötta textilindustri men menar att levnadslöner ska preciseras innan företagen och organisationerna investerar.

Enligt Swedfunds tillförordnade, Gerth Svensson, är det en mönsterfabrik som planeras där 4 000 sömmerskor ska få antällning.

Vårt syfte är att minska fattigdom i ett av världens fattigaste länder, och att hjälpa till att bygga en fabrik med anständiga arbetsvillkor och löner man kan leva på, säger Gerth Svensson, Swedfunds tillförordnad vd till Svt Nyheter.

Men samtidigt säger han i reportaget att han siar att H&M kommer få ned löne- och den totala kostnadsnivån genom att förlägga produktion till Etiopien.

Swedfund och H&M har sedan fler år tillbaka ett samarbete kring uppbyggnad av textilindustri i Etiopien och enligt Svt har statliga Swedfund beviljat lån om125 miljoner till ett Bangladeshiskt företag, DBL, för att bygga en ny textilfabrik. H&M har åtagit sig att vara långsiktig köpare från fabriken. Modekoncernen är sedan tidigare en stor köpare från DBLs fabrik i Bangladesh.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094