23948sdkhjf

Studie om produktion i Europa

Ny affärsmodell ska underlätta tillverkning av specialplagg i liten skala i Europa.

Med hjälp av en kunskapsbaserad digital plattform där flera aktörer som designer, tillverkare, återförsäljare och kund integreras i ett ett program kan tillverkning av plagg i Europa bli mindre kostsam. Det menar forskare i det nya EU-projektet: ”Fashion Big Data Business Model (FBD_BModel)”. I projektet deltar elva parter från Europa varav fyra är lärosäten, däribland Textilhögskolan som  den enda svenska parten. Skolan ansvarar för delen i projektet som rör utvecklingen av försörjningskedjan och produktionsledningssystemen.

– Vi ska ta reda på hur vi kan konfigurera tillverkningen att bli flexibel, alltså att fabriken kan tillverka till exempel två exemplar av ett plagg och sedan två av ett annat, på ett effektivt och lönsamt sätt. Dessutom ska det vara kort leveranstid, säger Rudrajeet Pal, docent i textilt management vid Textilhögskolan och forskare i projektet.

Därtill ska delar som  textila material, klädesplaggens funktionalitet och digital produktdesign undersökas. I Studien ingår modeföretag samt företag som gör skräddarsydda kläder åt kunderna och i slutänden är det företagen i projektets som kan göra affärsmodellen kommersiell. Projektet finansieras av EU:s ramprogram Horizon2020 och pågår fram till hösten 2020. Tidigare liknande projekt  inom EU och där Textilhögskolan deltagit är ”Roll to bag” och ”Digimode” som också handlat  tillverka mode nära kunden och mer lokalt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078