23948sdkhjf

Dystert efter julen

– Efter julhandeln som är många handlares höjdpunkt är tongångarna återigen dystrare, säger Karin Johansson, vd Svensk Handel, i månadens upplaga av Handelsbarometern.

Handelsbarometern visar att handlarnas förväntningar inför framtiden har minskat med 3,8 enheter under månaden och nu ligger på 92,7. De är dock mer optimistiska när det gäller sin egen affär än för detaljhandeln i stort.

Framtidsindikatorn för januari är lägre i år jämfört med samma period förra året.

Handelsbarometern baseras på svar från en telefonundersökning med 200 slumpvis utvalda butikschefer, där hälften representerar dagligvaruhandeln och hälften är sällanköpsvaruhandlare. Svaren är den här gången insamlade mellan 2-11 januari i år.

Tappet under månaden var större i dagligvaruhandeln, vars framtidsindex minskade med 6,5 enheter under månaden och landade på 93,7. Hos sällanköpshandeln var minskningen 0,9 enheter och dess framtidsindex ligger nu på 91,7 enheter. För den egna butiken var optimismen högre: 103,9 enheter i dagligvaruhandeln och 101,0 enheter i sällanköpsvaruhandeln.

Handelsbarometern är Svensk Handels månatligen återkommande indikator över detaljhandelns utveckling. Den tas fram i samarbete med HUI Research och ger en inblick i hur branschens företag tror att omsättning, lönsamhet och sysselsättning kommer att utvecklas de kommande tre månaderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063