23948sdkhjf

Snickers forskar

Så kan arbetsskador minskas med smarta kläder.

Snickers deltar i forskningsprojekt delfinansierat av Vinnova, om smarta arbetskläder som ska kunna leda till sänka sjukskrivningstal.

Forskningsprojektet drog igång i våras och två prototyper av produkter testas nu i verkstadsindustrin; en handske och en t-shirt med sensorer som känner av ryggvinkeln och avger mätvärden som kan korrigera felaktig arbetsteknik.

Forskningsstudien följer på en Sifo-rapport som visar att sex av tio hantverkare upplever fysiska men eller smärtor till följd av sitt arbete. Av dessa upplever nästan hälften smärtor i axlar och nacke och var tredje har värk i händer.

Siffrorna visar tydligt behovet av att hitta smartare lösningar och nya arbetssätt. Vårt fokus har varit att förebygga arbetsrelaterade skador genom bättre arbetskläder för hantverkare. Vi arbetar löpande med att försöka väva samman teknik och IOT-lösningar med arbetskläder. Att kunna bidra och dela med oss av vår erfarenhet för andra yrkeskategorier känns självklart, säger Henry Lundberg, försäljnings- och utvecklingschef hos Snickers Workwear. 

Förutom Snickers deltar även Scania CV , Volvo Lastvagnar , Volvo Personvagnar , Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde, Högskolan i Gävle, Kungliga Tekniska Högskolan, Karolinska Institutet, Stiftelsen Fraunhofer-Chalmers centrum för industrimatematik, Swerea IVF, Feelgood Svenska och Avonova Hälsa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063