23948sdkhjf

Vinnova stöttar We are Spindye

Företaget vill digitalisera färgningsprocessen av textil.

Vinnova har gått in med två miljoner för att att stötta We aRe SpinDyes projekt för en digitalisering av spårbarheten i textilproduktion. I projektet, som sker i samarbete med Swerea, ska RFID-taggar användas som kan logga information och digitalisera spårbarheten i produktionsledet som kan användas för att minska miljöbelastningen.

Därtill är svenska a We are Spindye ett av åtta företag som valts ut Fashion for Good och Plug and Play Accelerator, som ett av de mest intressanta start up-bolagen i världen vad gäller innovativa lösningar för att göra den globala klädindustrin mer hållbar.

- Den globala klädindustrin är en världens mest miljöförstörande industrier och färgning av textilier är en del av processen med speciellt stor påverkan. Vi har valt ut We aRe SpinDye som en av de start ups att vara med i vår accelerator eftersom vi tror att bolagets teknologi har potential att förbättra och omvandla denna kritiska process, säger Isabelle Laurenvin som är vd på Fashion for Good-Plug and Play Accelerator i en kommentar.

Textilföretaget, grundat av Martin Bergling, erbjuder en möjlighet till standardiserad produktionsprocess för tillverkning och färgning av syntetiska textilier och vattenanvändningen är 75 procent lägre därtill minskar användningen av kemikalier med 90 procent, energiåtgången med 25 procent och fotavtrycket i form av koldioxidutsläpp är 30 procent mindre. Företaget arbetar med åtta modeföretag i dag inom både mode och outdoor.

Med hjälp av en digital plattform skulle inköpare i fortsättningen bara är ett knapptryck ifrån att beställa textilier i exakt den färgnyans som denne vill ha tillverkad med mindre miljöpåverkan jämfört med traditionell färgning av textilier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063