23948sdkhjf

Fortsatt dystert i modehandeln

Trög oktober försäljningsmässigt i kläd- och skohandeln. Särskilt i skobutikerna där försäljningen rasade och tappet blev nära 10 procent, enligt Stilindex.

Försäljningen av kläder i fackhandeln minskade med 5,6 procent i oktober mätt i löpande siffror och i jämförbara enheter enligt Stilindex från Svensk Handel Stil. Motsvarande siffra i skobutikerna visar ett tapp om 9,6 procent. En lördag mindre i oktober kan enligt Svensk Handel Stil ha spelat roll. I rapporten konstaterar branschorganisationens ordförande MiakelSandström att ”som vanligt finns det både de som går bättre och de som går sämre bland företagen som rapporterar – resultatet är ett snitt. Vi får signaler om att rapportörernas e-handel, som inte ingår i Stilindex, ökar och bidrar till ett något bättre resultat”.
 
Hittills i år, januari-oktober, har försäljningen av kläder i de fysiska modebutikerna minskat med 2,2 procent. Under samma period har försäljningen i skobutikerna minskat med 2,7 procent. Nu återstår att se hur november utvecklas för att se hur höstens utfall, som organisationen beskriver som utmanande, blir.

– November var en väldigt stark månad 2016 när Black Friday slog igenom på allvar. Klädhandeln ökade då med 5,6 procent och skohandeln steg med hela 21,5 procent efter att snö i början av november ökade efterfrågan på vinterskor. Det återstår att se om Black Friday har samma lockelse i år, men hösten blir en utmaning, säger Mikael Sandström, branschordförande Svensk Handel Stil i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078