23948sdkhjf

Möbelbranschen vinnare i jul

Men även klädhandeln väntas gå bra i december. Köpstarka konsumenter borgar för en god jul som återigen slår rekord, enligt julprognosen från HUI Research.

Klädhandelns tillväxt i december väntas landa på 2,0 procent. 

Köpstarka och optimistiska hushåll och växande köpkraftsunderlag gör att julhandeln väntas slå rekord igen. Enligt HUI:s julprognosväntas den totala försäljningstillväxten i december månad uppgå till 3,0 procent och en omsättning om 78,5 miljarder kronor. Sällanköpshandeln väntas svara för 49,5 miljarder och dagligvaruhandeln för 32,5 miljarder. Varje enskild konsument väntas lägga 3 226 kronor i dagligvaruhandeln och 4 555 kronor i sällanköpsvaruhandeln.

Justerat för prisutvecklingen blir tillväxten 3,0 procent även i volym. Dagligvaruhandelns försäljning bedöms stiga med 2,5 procent medan sällanköpsvaruhandelns bedöms stiga med 3,5 procent i löpande priser.

− Vi har ett konjunkturläge som driver konsumtion och ger handeln en stark försäljningsökning, vilket gynnar årets julhandel, säger Jonas Arnberg, vd HUI Research.

- Att omsättningen ökar innebär dock inte att det är goda tider för alla handlare. Under 2017 har en stor del av försäljningstillväxten i sällanköpsvaruhandeln gått till e-handeln och julhandeln kommer att se likadan ut, det vill säga att julhandelns tillväxt sker på nätet.

December som handelsmånad tappar försäljning i vilket har att göra med novemberfenomenet Black Friday. Men decemberhandeln gynnas av att julafton infaller på en söndag  och därtill tillkommer två extra helgdagar att handla på.

Möbelbranschen spås bli årets vinnare då möbelhandeln utvecklats starkt i år. Prognosen landar på en tillväxt om 5,0 procent för möbelhandeln i december. Klädbranschen är svårbedömd och väderberoende men HUI spår att klädhandeln ökar med 2,0 procent i december precis som sport- och fritidshandeln. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078