23948sdkhjf

Lindex ska spara

Modekedjan tappade i försäljning under tredje kvartalet. Nu väntar ett lönsamhetsförbättringsprogram för kedjan vars resultat tynger Stockmann.

Modekedjans omsättning minskade med 3,2 procent under tredje kvartalet, juli till september, och uppgick till 151,1 miljoner euro (156,1). I jämförbara butiker minskade försäljningen med 3 procent men i rapporten skriver Stockmann att försäljningen ökade mot slutet av kvartalet. Försäljningsminskningen gäller för de nordiska länderna och i Estland och särskilt juli och augusti beskrivs som tuffa månader.

Bruttomarginalen för kvartalet var 59,9 procent (63,7), en minskning som härrör till högre rabatter. Just att öka bruttomarginalen är en del av det lönsamhetsförbättringsprogram som Stockmann nu sjösätter för kedjan där det fasta kostnaderna ska ned med över 10 miljoner euro per år innan utgången av 2018. Rörelseresultatet för kvartalet uppgick till 5,5 miljoner euro (15,7).

Under kvartalet öppnade kedjan sex butiker och stängde två. Verksamhet inleddes på två nya marknader, Qatar och Tunisien. I delårsrapprten för ägaren Stockmann framgår att kedjan dock ska expandera butiksnätet med 15 nya butiker per år men samtidigt stänga  förlustbringade butiker. Det sammanlagda antalet egna- och franchisebutiker vid årets slut väntas landa på  490.

Förutom lönsamhetsförbättringsprogram ska förändringar göras i kollektioner och kampanjer i syfte att få fart på försäljningen under årets sista kvartal.

Lindex försvagade lönsamhetsutvecklingen tynger koncernen vars omsättning för helåret väntas minska.

Koncernens totala omsättning uppgick till 242,0 miljoner euro (263,9) under tredje kvartalet med en bruttomarginalen på 56,2 procent (56,6) och ett justerat rörelseresultatet om -1,4 miljoner euro (4,8).

Stockmann Retails rörelseresultat ökade med 5,3 miljoner euro, Real Estate
ökade med 1,2 miljoner euro och Lindex minskade med 10,2 miljoner euro.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078