23948sdkhjf

Klädkedjor bränner kläder

Modekoncerner som H&M och Bestseller bränner tonvis med oanvända kläder på värmeverk i Danmark, enligt ett danskt granskande program.

H&M och Bestseller har hamnat i blåsväder i helgen sedan det blivit känt att modekoncernerna bränt tonvis med oanvända kläder på värmekraftverk i Roskilde i Danmark, enligt det danska TV2:s granskande program Operation X som också Svt refererar till.

Enligt tv-programmet ska den svenska modekoncernen ha bränt i genomsnitt tolv ton varor per år. H&M försvarar sig med att kläderna inte uppfyller säkerhetskraven och ska ha varit fuktskadade eller innehålla för höga halter av kemikalier, bland annat bly, vilket tv-programmet efter tester påvisar att kläderna inte ska ha gjort.

– Vi går ofta längre än lagen kräver eftersom vi vill att våra kunder ska vara helt trygga med att våra produkter är säkra att använda, säger Anna Eriksson på H&M:s kommunikationsavdelning i ett svar till Svt.

Mest kläder ska Bestseller ha bränt, drygt 49 ton förra året och enligt koncernen kommer plaggen bland annat från butikerna och har helt enkelt inte gått att sälja.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064