23948sdkhjf

Med kroppsmått i fokus

På onsdagen presenterades en ny europeisk standard för storleksmärkning av kläder.

Grundtanaken är att det ska finnas en gemensam, europeiskt standard för storleksmätning. Arbetet med att ta fram en standard har pågått sedan 2012 och drivits av Sverige genom genom SIS medlemskap i den europeiska standardiseringsorganisationen CEN.

– Det är ett logiskt system där man ska kunna mäta sig själv och få sin storlek. Tidigare har man inte varit så medveten om sina mått utan bara köpt en storlek. Till exempel för byxor eller kjol mäter man stussen och för topp bysten och så ser man inom vilket intervall ens storlek hamnar och där har man sin storlek, säger Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel Stil som haft ordförandestolen på Europanivå och varit drivande i arbetet.

De tidigare storlekarna ska nu översättas till nya systemet som bygger på kroppsmått som hamnar inom ett intervall på ett standardpictogram.

Standarden EN 3402-3:2017 Size designation of clothes är dock frivillig och organisationen räknar med ett större implementeringsarbete innnan standarden syns brett.

Deltagande svenska experter i den europeiska standardiseringskommittén har varit kosulten och Tekos representant Christina Rylander Kalbo, Lotta Silow från Kappahl och Anethe Olofsson från Lindex.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11